Openluchtmuseum

Design voor twee nationale netwerkprojecten

In het hart van het Openluchtmuseum in Arnhem bevinden zich twee netwerk-organisaties, die evenementen rondom Nederlandse historische thema’s initiëren: Maand van de Geschiedenis, en Canon van Nederland.

Opdrachtgever

Openluchtmuseum Arnhem

Onze rol

Vormgeving van nationale campagnes en diverse events, materialen voor in musea door het hele land.

30411758960_13e0abec3d_k

Maand van de Geschiedenis

Zo’n 800 activiteiten vinden er jaarlijks plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis. Van bibliotheken tot grote musea en scholen: honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen gedurende deze maand geschiedenis onder de aandacht. Dat alles met als motto: ontdek gisteren, begrijp vandaag.

Een event van deze omvang heeft meerdere partijen nodig om op de kaart te worden gezet. De vormgeving alleen al wordt verdeeld onder verschillende bureaus, die samen strijden tegen dat wat de Maand van de Geschiedenis absoluut niet kent: een stoffig imago.

Een flinke vertaalslag

Stof uit Rotterdam ontwierp de visuele basis: strak, clean en in your face”, vertelt Hilmer Thijs van Studio Hands. “Daar moest een flinke vertaalslag in worden gemaakt, met als richtlijn eenvoudige maar sterke communicatie-uitingen.” Met het logo, de lettertypes en het kleurenpalet als bouwstenen bouwde Studio Hands de visuele communicatie uit tot een campagne die jaarlijks 5 miljoen mensen bereikt.

Die campagne uit zich in posters, vlaggen, websites en animaties – zowel online als offline op meer dan 1.400 plekken door heel het land. Inclusief de koppeling aan het jaarthema: van Geluk in 2017 tot Zij/Hij in 2019 en Oost/West in 2020. En inclusief de identiteit van een aantal familie-evenementen, zoals de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis en de Grote Archeologie Prijs.

Consistentie bewaken

“Studio Hands is flexibel, probeert uit en kijkt kritisch naar wat beter kan”, aldus Phebe Kloos van organisator het Nederlands Openluchtmuseum. “Ze begrijpen precies hoe de bouwstenen in elkaar zitten. En hoe belangrijk het is om de consistentie te bewaken.”

Inmiddels wordt er ook samengewerkt voor de Canon van Nederland, een groeiend project waar steeds meer musea bij betrokken zijn. Hierbij is aandacht voor de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is.

Ook met de Canon wordt geschiedenis gebruikt om te inspireren en nieuwe inzichten te bieden. Hilmer: “We zijn er trots op dat het Openluchtmuseum twee grote projecten, waarmee zij zich echt profileren, bij ons neerlegt. We werken nu zo’n drie jaar samen en zijn van plan nog lange tijd samen geschiedenis te schrijven.”

“Houvasten werden vroeger door de zuilen geleverd. Die zijn weggevallen, maar mensen zijn niet minder diepzinnig of spiritueel geworden. Ze vinden nu in het verleden een nieuwe manier om hun plaats te bepalen, om de vraag te kunnen beantwoorden: hoe komt het dat ik ben wie ik ben?” - Herman Pleij

Canon van Nederland

Op 24 oktober proostten honderd museum- en cultuurprofessionals op de officiële start van het Canonnetwerk in Museum Prinsenhof Delft. De eerste twaalf musea bekrachtigden deze dag het begin van een groeiende landelijke samenwerking om de Canon van Nederland door heel Nederland zichtbaar te maken. Onze opdrachtgevers kijken met een goed gevoel terug op een energiek begin van een nieuwe samenwerking tussen musea en culturele instellingen. Wij verzorgden voor het event de aankleding in de vorm van de doeken en een korte teaser-animatie.

Dit was voor ons het startsein van een langlopende samenwerking, waarin we onder andere informatieve materialen voor musea door het hele land maken. Zo gauw een museum zich aansluit bij de Canon van Nederland, voorzien wij ze van tekstbordjes tot aankleding van de gedeeltes in het museum die bij de Canon van Nederland horen.

History in Concert

Met een volgepakte foyer en Grote Zaal in TivoliVredenburg en een hoogwaardig programma is de allereerste editie van History in Concert een feit. Van hiphop tot opera werd het publiek meegenomen naar tijden van revolte en opstand, van het slavernijverleden tot opstandige vrouwen in de geschiedenis. Op het podium stonden Leo Blokhuis, Blaudzun met Krontjong-muzikanten, Ellen ten Damme, Herman Pleij met de Nederlandse Opera Studio, Linde Schöne en Zwart Licht. In de foyer van TivoliVredenburg presenteerden deelnemende Canonmusea zich met een zeer gevarieerd programma, zoals een minitentoonstelling van het Catharijneconvent, speakerscorner van het Rijksmuseum, soldatenband van het Nationaal Militair Museum, levensechte hunebedbouwers en veel meer.  Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, was aanwezig op deze unieke avond waar muziek en geschiedenis samenkwamen. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

Teamsamenstelling

Grafische vormgeving
Studio Hands
Huisstijl
Stof, Rotterdam
Merkstrategie
Branddoctors, Nieuwegein
Websites
Driebit, Amsterdam
History in Concert
Buro Extra, Amsterdam
Fotografie
Michèle Giebing

Geschreven door

Joris Jan Voermans

Samen geschiedenis schrijven?