Uit de Mode

In 2017 viert het Centraal Museum dat 100 jaar geleden in Utrecht de eerste betaalde modeconservator werd aangenomen – wereldwijd een bijzonder feit. Het Centraal Museum pakte daarom groots uit: Voor het eerst stonden ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling in de spotlights.

De tentoonstellingsvormgeving werd verzorgd door MAISON the FAUX. Studio Hands assisteerde Maison the FAUX en Centraal Museum in de ontwikkeling van een tongue-in-cheek grafisch ontwerp dat in de expositie gebruikt werd. We ontwierpen een decoratief patroon op basis van een serie knockoff-logo’s van wereldberoemde modehuizen.

De modecollectie van het Centraal Museum

Het Centraal Museum bezit een uitgebalanceerde modecollectie van ca. 10.000 kledingstukken, accessoires meegerekend. De collectie wordt tot één van de belangrijkste gerekend voor zowel historische kostuums als hedendaagse mode in Nederland. Befaamde ontwerpers als Iris van Herpen, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Issey Miyake, Viktor&Rolf, Craig Green en Junya Watanabe zijn vertegenwoordigd. Bijna elk jaar is er een grote, spraakmakende modetentoonstelling.

Benieuwd hoe de opbouw van zon expositie in zijn werk ging? Bekijk de video hiernaast:

Credits

Curator
Tentoonstellingsontwerp
Grafische elementen Expositie
Campagnebeeld extern

Fun Facts

  • **** ‘Levendige lofzang op het bewaren van de mode.’ -NRC Handelsblad, Milou van Rossum
  • ‘Petje af voor conservator Ninke Bloemberg die met Uit de Mode een geweldige Nederlandse modetentoonstelling wist neer te zetten.’ -Harper’s Bazaar